Problemområden

Familjerådgivning är till för alla par, föräldrar och familjer som känner att de på något sätt vill förbättra sin familjesituation. Rådgivningen kan gynna de allra flesta och vara ett stöd och ge en trygghet inför en större förändring, eller för att bearbeta en sorg eller trauma.

Vilka kan gynnas av familjerådgivning?

Även om endast en partner, eller en liten del av en familj känner att de vill förändra en situation, kan det vara skönt att, tillsammans med en psykolog, prata igenom detta innan man tar något konkret beslut.

När kan man bli hjälpt av familjerådgivning?

Har man någon gång funderat på att vända sig till en familjerådgivning kan det många gånger också vara bra att gå hela vägen och boka in ett första samtal. Ofta finns det en anledning till varför tankarna dykt upp.

Många som blir hjälpta av familjerådgivning har någon gång känt igen sig i nedanstående:

 • Vi har svårigheter att kommunicera.
 • Mina, min partners, eller bådas känslor för varandra har försvunnit.
 • Vi har varit med om ett trauma eller en kris.
 • Vi bråkar ofta och kan hamna i negativa mönster.
 • Sexlivet känns mer negativt än positivt.
 • Det är ansträngande och jobbigt att vara förälder.
 • Jag eller min partner har varit otrogen.
 • Jag, min partner eller vi båda funderar på att skiljas.
 • Jag lever i en bonus- eller styvfamilj och har konflikter med min partner om mina och min partners barn.
 • Jag, eller min partner känner sig inte lyssnad på.
 • Min partner och jag vill uppfostra våra barn på olika sätt.
 • Min partners svartsjuka förstör vårt förhållande.
 • Vi kan inte få barn.
 • Jag eller min partner har fått jobb i en annan stad, eller annat land.
 • Jag gillar inte min partners familj, eller vänner.

Familjerådgivning efter otrohet

Otrohet skapar smärta, speciellt om barn är inblandade. Parterapi kan hjälpa par som kämpar med beslutet att fortsätta eller avsluta relationen efter otrohet.

Det finns två typer av otrohet: tillfälliga händelser eller långvariga förhållanden. Långvarig otrohet innehåller ofta mer lögner och problem.

Otrohet leder till separation och försoning. Par som söker hjälp är ofta osäkra om vilken väg de ska välja.

För den som blivit sviken är sveket ofta inte sexet, utan hemligheter och lögner. Det är utmanande för den otrogna parten att vara ärlig och för den svikna att förlåta. För att kunna förlåta krävs en förbättringsvilja hos den otrogna parten.

 • Individuell terapi kan hjälpa den otrogna parten att förstå sitt beteende.
 • Kommunikationstekniker kan hjälpa paret att prata om svårigheterna i relationen.

Båda behöver reflektera över vad som ledde till otroheten och den otrogna parten måste sluta ljuga.

Förlåtelse är inte glömska, utan att kunna lita på sin partner igen. Det kan vara svårt, och ibland behövs individuell terapi. Den svikna parten behöver också reflektera över sitt eget bidrag till otroheten. Kanske finns det utrymme för bättre kommunikation och klarare uttryck för känslor.

Så kan en negativ relation upplevas

Många som lever i en relation de inte är helt nöjda med har ofta mindre eller större konflikter i sitt vardagsliv. Många gånger kan diskussioner upplevas som om var och en håller en monolog, medans ingen riktigt lyssnar. Det kan också vara svårt att lyssna på någon, om man känner att personen är orättvis, eller vill göra en förändring som man själv inte accepterar. 

Ibland kan det också gå så långt att man ger upp, och slutar försöka prata om sina behov och känslor.

Det kan hjälpa att ta ett steg tillbaka

Ibland kan en time-out behövas, där man försöker ta ett steg tillbaka för att inte fastna i ett bråk, eller en onödig diskussion. Ibland kan man även behöva inse att en situation faktiskt inte går att lösa, och ta ett beslut om hur man själv vill gå vidare i livet.

Vid konflikter är det också viktigt att prata i “jag-budskap”, som “jag känner mig kränkt när du..”, istället för “du kränker mig..”. Försök även undvika att förakta, eller rikta kritik och sarkasm till varandra. Uttryck hellre känslor av sårbarhet än anklagelser.

Är familjerådgivning nödvändigt om man separerar och har barn?

Nej, man behöver inte gå på familjerådgivning om man som förälder bestämt sig för att skiljas. Däremot kan det ibland vara skönt för barnet att ha en utomstående att prata med, och som kan stötta familjen igenom en separation, trots att man som förälder är överens. 

Kan jag och mitt syskon gå på familjeterapi, eller måsta våra föräldrar vara med?

Ja, det är helt okej att man som syskon går på familjeterapi om man har svårt att prata med varandra.